mobil-stativ

Hur man filmar proffsigt med mobilen

Skippa dyr teknik och utrustning! Smartphones kan idag fånga 4K videor, så varför ska du inte kunna filma ditt videoinnehåll för VOYD med mobilen? Hur spelar man då in högkvalitativa filmer med din mobil? Låt oss ta en titt.

Använd en extern mikrofon

Använder du detta knep så är det svårt att tro att din video faktiskt är filmad med en mobil. Även om de flesta smartphones har bra bildkvalité så är ljudupptagningen oftast avslöjande. För att komma runt detta så behöver du en extern mikrofon. Ett exempel på en mikrofon som passar bra till mobilen är Røde Smartlav+. I den här artikeln fördjupar vi oss kring vilken mikrofon som passar bäst för vilken typ av behov.

Håll kameran åt rätt håll

Om du vill producera en film för att lägga upp på VOYD bör du filma horisontellt, det vill säga att mobilen är “liggande”. Om du däremot vill spela in kortare videoklipp som du vill lägga upp på sociala medier för att promota din VOYD-kanal är det bra att filma vertikalt.

Undvik att zooma

För bättre bildkvalité bör du undvik att zooma längre än vad mobilkameras optiska lins klarar av, eftersom det ger en märkbar försämring av bilden. Det bästa sättet att ändra avståndet till motivet är att du fysiskt flyttar dig närmare eller längre ifrån motivet. En annan bra tumregel när du spelar in en video är att du håller kameran i samma höjd som motivet. Dvs, om du exempelvis ska filma en hund kan du gå ner på knä för att komma i rätt höjd.

 

mobil-gimbal

Att använda en gimbal för mobilen är ett utmärkt knep för att få snygga videos utan skakningar

Investera i en mobilhållare och stativ

Om du håller i mobilen själv är det lätt att videon blir lite skakig, även om vissa mobiltelefoner har bildstabilisering. Det finns en del prylar som du kan använda för att få mobilen stabil under inspelningen, även när du håller den i handen. Främst dessa två:

  • Använd dig av ett stativ anpassat för mobiler. Det är ett perfekt hjälpmedel för att få mobilen stilla under inspelningen. Här kan du välja att antingen använda ett vanligt stativ eller bordsstativ.
  • Om du vill kunna filma när du är i rörelse ska du använda en mobilgimbal. En gimbal stabiliserar din mobiltelefon och ger ett riktigt bra resultat utan några kameraskakningar.

Tänk på ljuset

Om du använder dig av en mobil för att spela in din film så bör du tänka på att filma med ettt bra ljus. Här bör du tänka på att alltid filma i dagsljus eller på en plats med bra ljusinsläpp. Att filma när det är mörkt är svårt och ger ofta en sämre bildkvalité. För att kunna komma runt det kan du använda dig av portala LED-lampor som du kan fästa på mobilen eller på ditt stativ. De flesta lampor låter även dig att ändra ljusstyrka och färgtemperatur, vilket underlättar.

Gör klart filmen direkt i mobilen

Du kan även redigera hela din film i mobilen! Det finns ett gäng videoredigeringsprogram idag som håller en otroligt hög nivå som enkelt hjälper dig att klippa ihop din video. Filmic Pro, iMovie eller Splice är några av våra favoriter. Splice och iMovie är gratis med iPhone och även om Splice app är anpassat för GoPro kan du använda den ändå.

 

Vill du veta mer om VOYD?

Kom igång gratis

Du kanske också gillar