Rätt mikrofon för din video - voyd.se

Så lyckas du med ljudet på din videoinspelning

En störande ventilation, en prasslande jacka eller en bullrande väg kan snabbt förstöra hela din videoinspelning om du inte tänker dig för INNAN du sätter igång att filma. Faktum är att just ljudkvaliteten är det tittare tycker är viktigast i en video. I denna guide får du snabba och konkreta tips på hur du undviker vissa ljudmissar och hur du lyckas med din ljudinspelning.

 

Alla har vi någon gång sett en video där ljudnivån på den som pratar varit alldeles för låg. Eller att ett bakgrundsljud tagit allt fokus från den faktiska huvudpersonen. Kanske har du även blivit så less på ljudkvaliteten så att du klickat dig vidare till en annan video. Detta går att undvika, och oftast med väldigt små medel. Vi på VOYD.se guidar dig!

 

1 . Gör en provinspelning på den tänkta platsen.

Lyssna sedan på inspelning och hör vilka ljud som stör ut. På detta sätt kan du snabbt lokalisera om du behöver en mikrofon och vilken, om du behöver stänga av något ljud, få upp textilier, eller om inspelningsplatsen kanske helt enkelt inte är den optimala platsen.

 

2. Använd rätt mikrofon för rätt tillfälle.

Olika inspelningar kräver olika mikrofoner. Kör man oftast samma slags inspelningar kan det vara en idé att kosta på sig en mikrofon som är bäst lämpad för den inspelningsformen. Filmar man däremot ofta i olika miljöer och sammanhang så kan man gott hyra bra mikrofoner till bra pris hos olika produktionsbolag.

 

3. Tänk på akustik och material!

Prassliga jackor, smycken som slår i varandra när personen rör på sig eller ett tomt rum som ekar är förrädiskt för din inspelning. Så tänk på att:

 

  • Ta av armband, halsband och örhängen som slår i varandra
  • Ta av prasslande kläder
  • Stäng av ljud i bakgrunden som en ventilation, radio, ett öppet fönster med mera.
  • Akta er för hårda ytor som badrum med väggar av kakel, glas och metall. Då studsar ljudet.
  • Klä in ett avskalat rum med tyg för att slippa eko. Glöm inte golv och tak!
  • Låt hellre en mikrofon synas i bild och att det blir bra ljud, än tvärtom.

 

4. Avstånd mellan mikrofon och ljudkälla

Ju kortare avstånd mellan mikrofon och ljudkälla, desto bättre. En tumregel kan vara cirka 50 centimeter. Befinner du dig i ett avskalat rum så bör du ha mikrofonen närmare för att undkomma eko.
Men att ha mikrofonen FÖR nära munnen kan också skapa oljud då puffljud lätt kan uppstå när man säger ord med till exempel bokstaven P, som då påverkar mikrofonmembranet.

 

5. Hörlurar!

Filmar du någon annan så rekommenderar vi att du använder hörlurar, och helst sådana med kåpor som täcker hela örat. Då kan du direkt höra hur ljudet blir och har en chans att rätta till eller köra omtagning. Annars kan du få otrevliga överraskningar när du kommer hem och lyssnar på filerna och har då kanske inte möjlighet att filma om.

 

Mikrofoner hörlurar

Glöm inte att lyssna på ljudet direkt på inspelningsplatsen. Ett par rejäla hörlurar och ett puffskydd på mikrofonerna ökar dina chanser till ett bra ljud.

 

Vill du veta mer?

Vill du lära dig mer kring vilken typ av mikrofon som passar för vilket typ av tillfälle? Läs ”Rätt mikrofon vid rätt tillfälle!” för att ta reda på mer. Eller har du redan producerat ditt videoinnehåll och är redo att börja tjäna pengar?

 

Kom igång med din försäljning

Starta din VOYD-kanal

 

 

Du kanske också gillar